Het kiezen van een kalligrafie pen

Voor het uitkiezen van een kalligrafie pen is het goed om te weten welke de meest voorkomende typen zijn. Er zijn vier soorten die elk een ander soort inkt gebruiken. Inkt is één van de belangrijkste elementen om goed te kunnen schrijven. Daarnaast moet de pen goed passen bij uw handen om het schrijven comfortabel te maken. Het kiezen van een pen is dus een zeer persoonlijke beslissing. De vier meest gebruikte pennen die ideaal zijn voor kalligrafie worden in dit artikel beschreven.

Viltstifthouten-kalligrafie-dip-pen-inktpoten

Viltstiften zijn het best geschikt voor beginners, omdat de inkt niet voorbereid hoeft te worden. Ook zijn ze makkelijk te gebruiken en goedkoop. Ze drogen echter snel uit en lekken vaak door op papier of schrijfoppervlakken. Deze pennen worden het meest gebruikt om te oefenen, maar niet voor belangrijke documenten en kunstwerken.

Vulpennen

Vulpennen worden vaak gebruikt door intermediaire en gevorderde kalligrafen. Ze bevatten verwisselbare inktpatronen en penpunten. De inkt vloeit naar de penpunt en gaat via een gleuf in de penpunt door naar het schrijfoppervlak.

Dip-pennen

Dip-pennen worden gebruikt door gevorderde kalligrafen, maar ook door beginners die voldoende geoefend hebben en geduldig zijn. Ze bestaan uit drie onderdelen: het handvat, de penpunt-houder of as en de penpunt zelf. De penpunt-houder is dat deel waar de pen wordt vastgehouden tijdens het schrijven. Bij deze pennen is de penpunt is meestal van metaal en heeft een sleuf waardoor de inkt vloeit, plus een reservoir die de sleuf voedt met inkt.

Borstelpennen

Borstelpennen bestaan uit dunne borstels, tussen 6 mm en 20 mm breed, waarvan het hoofd meestal is gemaakt van nylon. Het schrijven van kalligrafie met een vierkante borstel is anders dan het gebruik van een pen met een penpunt, omdat de borstel reageert op druk door dikkere lijnen te produceren en krasjes of lijntjes maakt als de inkt opraakt. Ze worden minder gebruikt door beginners en meer door ervaren kalligrafen.