Wat is Kalligrafie?

Het woord Kalligrafie staat in principe voor het op een zo mooi mogelijke manier opschrijven van een tekst. Het is dan ook afgeleid van een Grieks woord wat letterlijk mooi betekent. Zeker door de opkomst van computers komt het steeds minder voor dat er nog correct en vooral netjes geschreven wordt.free-download_postkarten_kalligrafie_nicnillasink

Vroeger waren er tijden dat het echter vrij normaal was en mooi schrijven als een echte vorm van kunst werd gezien. Dit verdween al langzaamaan nadat boeken en schriften in grotere oplagen gedrukt gingen worden. Zo was het immers maar een keer nodig om op een mooie en duidelijke manier een tekst te schrijven en deden de machines de rest. Een logisch gevolg hiervan was dat het beroep van Kalligraaf langzaamaan uitstierf. Gelukkig is het vervolgens wel weer langzaam terug gekomen. Nog steeds worden er in culturen veel dingen met Kalligrafie gedaan. Dit is vooral zo in de Aziatische en Arabische cultuur. De typische manier van schrijven zie je dan ook vaak terug in de meest alledaagse dingen. Dit kan zijn in meubels, wanddecoratie of allerlei andere dingen die je overal om je heen kunt zien. Het is vrij opvallende te noemen dat dit nog altijd zo geliefd is in bepaalde culturen terwijl er in het Westen niet altijd heel veel aandacht meer aan besteed wordt.

In Kalligrafie wordt veelal geschreven met een brede pen. Dit komt omdat dit vroeger met een veer gedaan werd. Zo is het mogelijk om op een duidelijke manier te schrijven die zo mooi mogelijk oogt. Voor iedereen die interesse heeft in Kalligrafie zijn er vele boeken over te lezen. Dit is een goede manier om een nog beter indruk van het onderwerp te krijgen en je er zodoende in te verdiepen. De liefhebbers die er nog zijn van echte schrijfkunst is dit zeker aan te raden.